pakar nutrisi...=)

Monday, 16 July 2012

AROMA RAMADHAN

assalamualaikum!!

Ramadhan dah dekat...lima hari je lagi...huhu...tak sabar rasanya...admin dah terhidu aroma ramadhan yang sungguh mengasyikkan...bila sebut je ramadhan...aroma dan suasana ramadhan dah terbayang ditubir mata...hihi...amboi.tubir mata tu...okaylah..semalam kakak admin balik kampung...makanya...mak admin pun dah karang nak masak apa...maklumlah anak pompuan sulong nak balik...mak admin ni kalau ada anak2 nak balik..terus je mengarang nak masak apa...tak kisahlah..sardin ngan telur je ke...janji ada masakan dari dia...huhu...alkisahnya...semalam admin masak nasi ayam...pastu mak admin tambah lauk special...kurma daging, begedel n sambal goreng jawa (mentarom)..memang mabeles lah kan...[haih...tang bila aku nak diet ni..kih3...]..
ni la kencur
tapi sorrylah..tak sempat nak snap gambar...dah sedap sangat kan..nak buat macam mana...[hehe]..okay...hari ni admin rasa nak kongsi satu resepi yang admin satu family memang suka sangat...kalau admin masak ni...abg admin mesti makan sambil geleng2 kepala...[hihi]..baru dia tahu penangan adik dia masak...selalunya dish ni...admin masak untuk buat sarapan pagi...kalau nak buat makan malam pun boleh kot...[huhu]..takk kesahlah...janji makan ye dak...okay...korang mesti selalu buat nasi goreng kan??ada macam-macam nama nasi goreng kat malaysia ni...yang nasi goreng pataya la..nasi goreng cina..nasi goreng kampung...nasi goreng ikan masin[ni feveret admin ok!hehe]...dan yang paling best..nasi goreng USA..entah ada entah tidak kat US tu nasi goreng mcm tu...[hihi]..tak kesahlah...tu namanya org yg buat tu kreatif...bagi nama pelik2 kat nasi goreng..[huhu]..tapi bagi family admin..nasi goreng yang menjadi kegemaran adalah NASI GORENG KENCUR...sila sebut betul2...KENCUR!![huhu]...apa tu kencur??kalau melayu sebut...cekur...ala...kalau pegi pasar tani ada jual...kalau kat Giant takdelah...[hihi]..apa khasiat kencur ni??banyak khasiatnya...bagus untuk pembuangan angin...[hihi]...siyes...lagi satu...ia macam sejenis jamu jugakla...kalau orang jawa memang suka masak letak kencur...tapi bukanlah semua masakan..ada sesetengah lauk lagi best bubuh kencur ni...okay...kat bawah ni resepi nasi goreng kencur tu ya...

NASI GORENG KENCUR

Bahan-bahan A:
15 biji cili akar
2 biji bawang besar (admin suka bawang banyak)
3 ulas bawang putih
50 gram ikan bilis (basuh dan rendam)
50 gram kencur (lebih sikit pun boleh)

Bahan-bahan B:
4 biji telur ayam
1 mangkuk nasi putih (mangkuk yang mcm kat dlm gmbr tu)
Sedikit minyak masak

Cara memasak
1. Tumbuk semua bahan-bahan A. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Pukul telur dan goreng menjadi dadar. Setelah masak, hancurkan.
3. Tumis bahan-bahan A dalam kuali hingga naik bau.
4. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
5. Masukkan telur goreng tadi dan kacau lagi.
6. Akhir sekali masukkan nasi putih dan kacau hingga sebati.
7. Angkat dan hidangkan.
*sebelum angkat admin suka rasa dulu..kot2 tak rasa masin boleh tambah sikit lagi..kalau nak tambah ayam pun sedap jugak...okay...Selamat Mencuba!!



















::TERIMA KASIH ALLAH::

No comments:

Post a Comment